Är du sugen på att köpa hund? Då väntar en rolig och spännande framtid. Men att köpa hund är inte det enklaste. Först och främst behöver du bestämma vilken hundras du vill ha, något som kan ta tid. Det finns mängder av olika hundraser och alla hundraser passar inte till allas livsstilar. Kanske vill du ha en lättskött familjehund? Eller så kanske du är ute efter hund som du vill motionera mycket med och lägga all din tid på? Förutom valet av hundras står du även inför ett annat viktigt val, nämligen valet av hundkennlar.

En hundkennel är ett ställe där man föder upp hundar. Kennlar har alltså hundar som ska föda upp hundar till nya köpare. När du ska välja ut hundkennlar är det bra att kolla upp om kenneln är registrerad i den Svenska Kennelklubben. Dessa hundkennlar anses nämligen mer seriösa än de som inte är registrerade. Kennlar föder upp hundar med olika syften. Till exempel så är det viktigare att boxerhundar föds upp med en god mentalitet snarare än en perfekt kropp eller att border collie hundar föds upp i rätt miljö. För att få en känsla för hundkennlar gäller det att du pratar med denne för att bilda din egen uppfattning. Ställ gärna mycket frågor och se om dina hundkennlar har koll på allt.

Hundkennlar – vad man bör tänka på

När du väl ska köpa en hund från hundkennlar kan det vara svårt att komma ihåg att ställa alla viktiga frågor. Vi ger dig några tips på viktiga frågor och punkter att ta upp. Till att börja med är det bra om du får registreringsbevis för din valp. Alltså hundens ID-nummer. Se även till att fråga om hunden har chip eller en tatuering med ID-märkning. För att du ska kunna vara säker på att din valp är frisk och kry är det viktigt att hundkennlar ger dig ett intyg från veterinären. Fråga gärna hur föräldrarna till din valp är. Exempelvis hur mamman är och om pappan är aggressiv. Ju mer information du får från hundkennlar, desto mer seriöst är det och ju enklare är att det att känna att du gör rätt val.

Hundkennlar kan svara på frågor när det gäller hundraser